Perawatan dentalMakuta gigi

Mahkota Gigi: Jenis, Mangpaat, Biaya, Prosedur sareng seueur deui

Naon ari Mahkota Gigi?

Mahkota dental nyaéta cap ngawangun huntu anu disimpen dina huntu pikeun mulangkeun bentuk, ukuran, kakuatan, sareng ningkatkeun penampilan na. Ieu salah sahiji restorasi dental paling ilahar dipake tur mindeng dianjurkeun dina kasus dimana huntu geus ruksak parah atawa decayed, atawa sanggeus perlakuan saluran akar.

Mahkota dental dijieun custom-dijieun pikeun nyocogkeun ka huntu husus sarta cemented di tempat pikeun nutupan sakabéh bagian katempo, nu luhureun garis karét. Bisa dijieun tina bahan béda, kaasup beling, keramik, logam, atawa kombinasi bahan ieu.

Mahkota dental nawiskeun sababaraha kauntungan, diantarana:

  1. Malikkeun pungsi huntu ruksak: Mahkota bisa mantuan mulangkeun fungsi huntu nu geus ruksak parna atawa buruk, sahingga sabar ngagunakeun huntu pikeun mamah jeung biting sakumaha biasa.
  2. Ngajagi hiji huntu lemah: Huntu anu geus ngalaman perlakuan saluran akar atawa boga fillings badag leuwih rentan ka pegatna, sarta makuta bisa mantuan ngajaga huntu ti karuksakan salajengna.
  3. Ningkatkeun penampilan huntu: Kusabab makuta nyertakeun sakabéh bagian katempo tina huntu, éta bisa dipaké pikeun ngaronjatkeun penampilan huntu nu misshapen, discolored, atawa boga masalah kosmetik lianna.
  4. Daya tahan anu panjang: makuta dental tiasa dugi ka 15 taun kalayan perawatan sareng perawatan anu leres.

Naha Kuring Peryogikeun Mahkota Gigi?

Upami dokter gigi anjeun parantos nyarankeun makuta dental, anjeun panginten panginten naha perlu sareng naon anu tiasa dilakukeun pikeun kaséhatan lisan anjeun. Mahkota dental mangrupakeun restorasi dental umum dipaké pikeun nguatkeun jeung ngajaga huntu ruksak atawa buruk, ngaronjatkeun penampilan maranéhanana, sarta mulangkeun fungsi maranéhanana. Ieu sababaraha alesan kunaon anjeun peryogi makuta dental:

  1. Buruk huntu parna: Lamun buruk huntu ditinggalkeun untreated, éta bisa maju ka titik dimana keusikan atawa beungkeutan dental geus euweuh cukup. Dina kasus sapertos kitu, makuta tiasa ngabantosan mulangkeun fungsi sareng kakuatan huntu.
  2. Waos narekahan atanapi rengat: makuta tiasa dianggo pikeun ngajagaan huntu anu parantos bengkah atanapi retak. Ieu mantuan pikeun nyegah karuksakan salajengna jeung ensures yén huntu nahan fungsi na.
  3. Keusikan ageung: Nalika huntu gaduh keusikan anu ageung, éta tiasa ngaleuleuskeun huntu sareng kompromi strukturna. Mahkota tiasa ngabantosan nyegah huntu rusak sareng nawiskeun panyalindungan anu langkung saé.
  4. Perawatan saluran akar: Waos anu parantos ngajalanan perawatan saluran akar tiasa rapuh sareng rentan ka pegat. Hiji makuta tiasa ditempatkeun dina huntu anu dirawat pikeun nguatkeun sareng ngajagi tina karusakan salajengna.
  5. Perbaikan kosmétik: Mahkota dental tiasa dianggo pikeun tujuan kosmetik pikeun ningkatkeun penampilan huntu anu diwarnaan, salah bentuk, atanapi ngagaduhan masalah kosmetik anu sanés.

Salian alesan ieu, crowns dental ogé bisa mantuan pikeun nyegah perlu perlakuan dental leuwih éksténsif dina mangsa nu bakal datang. Ku ngajagaan sareng nguatkeun huntu anu ruksak, makuta tiasa nyegah kabutuhan ékstraksi atanapi prosedur anu langkung invasif.

Makuta gigi

Sabaraha lami Mahkota Gigi Awét?

Prosés pikeun meunangkeun makuta dental ilaharna ngalibatkeun dua janjian dental. Dina janjian kahiji, dokter gigi bakal nyiapkeun huntu ku nyoplokkeun sagala wewengkon ruksak atawa decayed sarta ngawangun eta pikeun nampung makuta. Teras, gambaran tina huntu anu disiapkeun dicandak sareng dikirim ka laboratorium dental dimana makuta bakal didamel. Hiji makuta samentara disimpen dina huntu bari hiji permanén keur dijieun.

Dina janjian kadua, makuta samentawis dipiceun, sareng makuta permanén disemén dina tempatna. Dokter gigi bakal pariksa pas sareng ngegel pikeun mastikeun fungsi sareng kanyamanan anu optimal.

Naon Jenis-jenis Mahkota?

Mahkota dental mangrupikeun restorasi dental umum anu ngabantosan ningkatkeun fungsi, kakuatan, sareng penampilan huntu anu ruksak atanapi rusak. Crowns sadia dina bahan béda, sarta unggal jenis boga kauntungan unik sorangan jeung drawbacks. Di dieu nu bédat jenis crowns jeung fitur maranéhanana:

  • Mahkota Logam: Mahkota logam didamel tina rupa-rupa logam, sapertos emas, palladium, atanapi alloy logam dasar. Aranjeunna kacida awét sarta tahan lila, sahingga cocog pikeun huntu di bagian tukang sungut dimana gaya biting kuat diterapkeun. Éta ogé kirang rawan chipping atanapi megatkeun, merlukeun panyabutan huntu minimal sarta boga lifespan panjang. Sanajan kitu, penampilan logam maranéhna ngajadikeun eta kirang éstétis pikaresepeun, sahingga cocog pikeun huntu tukang wungkul.
  • Mahkota Porcelain-Fused-to-Metal (PFM): Mahkota PFM didamel tina dasar logam kalayan lapisan porselin, nyayogikeun daya tahan sareng daya tarik kosmetik. Aranjeunna langkung aesthetically pleasing ti crowns logam alatan beling huntu-warna anu disimpen dina dasar logam. Nanging, aranjeunna tiasa nunjukkeun garis poék dina garis karét, lapisan porselin tiasa ngagem kana waktosna pikeun ngalaan dasar logam, makuta PFM ogé tiasa ngairitasi gusi sareng tiasa nyababkeun parobahan warna.
  • Mahkota Sadaya-keramik (sadaya-porselin): Mahkota ieu didamel tina beling atanapi bahan keramik, nyayogikeun penampilan anu paling alami sareng éstétis. Éta ogé biokompatibel sareng henteu ngabalukarkeun alergi logam atanapi ngairitasi gusi. Aranjeunna nawiskeun pas anu saé sareng tembus alami, ngajantenkeun aranjeunna pilihan anu hadé pikeun huntu hareup atanapi katingali. Sanajan kitu, aranjeunna henteu kuat saperti logam atawa PFM crowns, bisa jadi leuwih rapuh, sarta bisa ngagem handap huntu lawan kana waktu.
  • Mahkota Zirconia: Zirconia mangrupikeun bahan anu kuat sareng tahan lama anu sami sareng logam dina daya tahan. Mahkota dumasar-zirkonia dijieunna tina sagala-keramik tapi nyata kuat sarta kurang kamungkinan kana chip atawa megatkeun. Aranjeunna gaduh penampilan tembus anu sami sareng huntu alami, ngajantenkeun pilihan anu pikaresepeun pikeun tujuan kosmetik. Mahkota Zirconia ogé merlukeun panyabutan huntu minimal.

Pilihan bahan makuta dental gumantung kana sababaraha faktor, kaasup lokasi huntu, darajat karuksakan, sarat estetika, sarta preferensi sabar urang. Dokter gigi anjeun tiasa ngabantosan anjeun milih jinis makuta anu pangsaéna pikeun kaayaan anjeun, sareng jinis makuta anu paling cocog tiasa mulangkeun fungsi, kakuatan, sareng kageulisan seuri anjeun.

Naon Kaunggulan tina Zirconium Crowns?

Mahkota dental zirkonium mangrupikeun jinis makuta anu kawilang énggal anu janten langkung populer kusabab kauntunganana tibatan mahkota logam tradisional atanapi porcelain-fused-to-metal (PFM). Ieu sababaraha kaunggulan mahkota zirconium:

  1. Estetika: Mahkota zirkonium éstétis pisan sareng tiasa didamel pikeun cocog sareng warna, bentuk, sareng ukuran huntu alami. Bahanna tembus sapertos huntu alami, ngamungkinkeun pikeun nyampur kana huntu sakurilingna sacara mulus. Hal ieu ngajadikeun eta hiji pilihan idéal pikeun restorasi huntu hareup mana penampilan téh krusial.
  2. Kakuatan sareng Daya Tahan: Zirconium mangrupikeun bahan anu awét pisan. Crowns dijieunna tina zirconium anu incredibly kuat sarta bisa tahan gaya biting normal sarta permén. Éta ogé tahan ka chipping atanapi cracking, sahingga pilihan restorasi lila-langgeng.
  3. Biokompatibilitas: Zirconium nyaeta biokompatibel, nu hartina teu dipikaresep ngabalukarkeun réaksi alérgi. Bahanna tiasa ditolerir ku awak, janten pilihan restorasi anu aman sareng efektif.
  4. Pangurangan Waos Minimal: Mahkota zirkonium ngabutuhkeun panyabutan struktur huntu anu séhat dibandingkeun sareng PFM atanapi mahkota logam. Hasilna, huntu sabar urang leuwih hadé dilestarikan, nu ngabalukarkeun restorasi healthier.
  5. Kanyamanan: Zirconium mangrupakeun bahan non-conductive, nu hartina teu ngalaksanakeun hawa panas atawa tiis. Hal ieu ngajadikeun zirconium crowns leuwih nyaman keur jaringan sabudeureun tur bubur huntu.
  6. Precise Fit: Zirconia crowns tiasa digiling dugi ka pas nganggo téknologi CAD / CAM. Desain sareng prosés manufaktur anu dibantuan komputer ieu tiasa mastikeun pas anu akurat, anu ngirangan résiko bocor sareng pangembangan karies dental.

Kasimpulanana, makuta zirconia nawiskeun sajumlah kaunggulan dibandingkeun jinis mahkota sanés. Aranjeunna kacida éstétis, awét, biokompatibel, merlukeun réduksi huntu minimal, sarta leuwih nyaman. Upami Anjeun keur néangan hiji restorasi dental éféktif jeung lila-langgeng, mertimbangkeun crowns zirconium salaku hiji pilihan nu bisa minuhan ekspektasi Anjeun.

Naha Mahkota Zirkonium Alus?

Leres, makuta zirconium mangrupikeun pilihan anu saé pikeun restorasi dental sabab ngagaduhan seueur kauntungan pikeun bahan makuta tradisional. Zirconium mangrupikeun jinis bahan keramik anu awét pisan, biokompatibel, sareng pikaresepeun sacara éstétis.

Mahkota Zirconium disarankeun pisan pikeun pasien anu ngagaduhan alergi, anu hoyong restorasi anu efektif sareng katingali sacara alami, sareng anu milari solusi anu tahan lama sareng awét. Lamun anjeun tempo crowns zirconium atawa tipe séjén makuta dental, ngabahas pilihan Anjeun sareng dokter gigi Anjeun pikeun nangtukeun jenis makuta nu paling luyu pikeun kaperluan Anjeun.

Naon Permanén Mahkota Zirkonium?

Zirconium crowns mangrupakeun pilihan restorasi dental populér tur éféktif. Aranjeunna dipikanyaho pikeun daya tahan, kakuatan, sareng biokompatibilitas. Salah sahiji kauntungan tina makuta zirconium nyaéta kaayaan anu tahan lama, anu tiasa nawiskeun 15 taun atanapi langkung fungsionalitas kalayan perawatan sareng perawatan anu leres.

Kumaha Kuduna Veneers Gigi Diurus?

Veneers dental mangrupakeun perlakuan dental kosmetik populér dipaké pikeun ngaronjatkeun penampilan huntu. Veneers ipis, cangkang custom-dijieun nu nutupan beungeut hareup huntu, mere eta caang, penampilan leuwih aesthetically pleasing. Bari veneers dental téh awét, aranjeunna merlukeun perawatan ditangtoskeun jeung perawatan pikeun ngajaga aranjeunna dina kaayaan alus.

Ieu sababaraha tip ngeunaan cara miara veneer dental:

  • Praktek Kabersihan Gigi anu Alus: Sikat huntu anjeun dua kali sadinten, floss unggal dinten, sareng rutin nganggo obat kumur antibakteri pikeun ngaleungitkeun plak sareng baktéri anu tiasa ngarusak veneer anjeun. Pembersih dental biasa ogé diperyogikeun pikeun ngaleungitkeun akumulasi atanapi ngawarnaan sésa.
  • Hindarkeun Ngawarnaan Pangan sareng Inuman: Kadaharan sareng inuman anu kaasaman luhur atanapi rawan ngawarnaan, sapertos kopi, tèh, anggur, sareng saos tomat, tiasa ngarobih warna veneer dina waktosna. Mertimbangkeun ngurangan atawa ngahindarkeun item ieu saloba mungkin.
  • Nyegah Roko: Roko sareng produk anu aya hubunganana sareng bako tiasa ngawarnaan veneer, ngajantenkeun warnana janten konéng sareng konéng. Ngaleungitkeun ngaroko sareng nganggo produk anu aya hubunganana sareng bako atanapi ngirangan panggunaanana tiasa ngabantosan pikeun ngajaga kacaangan sareng kajelasan veneer.
  • Nangtayungan Huntu tina Tatu: Veneers bisa jadi hipu tur bisa chip atawa megatkeun lamun subjected kana gaya atawa tekanan kaleuleuwihan. Hindarkeun nyapek katuangan anu keras atanapi caket, ngagiling atanapi clenching huntu, sareng nganggo huntu anjeun pikeun muka bungkusan atanapi tutup botol.
  • Ngagem Mouthguards: Lamun anjeun kalibet dina olahraga atawa kagiatan fisik sejen, pake mouthguard pas pas nu bisa nawiskeun panyalindungan duanana veneers jeung huntu alam.
  • Jadwal Ujian Gigi Biasa: Ujian dental rutin ngabantosan pikeun mastikeun yén veneer anjeun leres sareng dina kaayaan anu saé. Dokter gigi anjeun tiasa ngadeteksi sareng ngatasi masalah naon waé sareng veneer anjeun salami pamariksaan dental rutin pikeun nyegah karusakan salajengna.

Kasimpulanana, veneers dental merlukeun perawatan sarta perawatan ditangtoskeun pikeun ngajaga aranjeunna dina kaayaan alus pikeun période panjang. Ngalaksanakeun kabersihan dental anu saé, ngahindarkeun tuangeun sareng inuman anu ngawarnaan, ngahindarkeun roko, ngajagi huntu anjeun tina tatu, sareng ngajadwalkeun ujian dental rutin mangrupikeun léngkah penting pikeun miara veneers dental anjeun. Ku nuturkeun tips di luhur, anjeun bisa mantuan pikeun mastikeun kaéndahan langgeng seuri anjeun sarta ngarasakeun mangpaat pinuh ku veneers dental.

Makuta gigi

Sakumaha seueur Mahkota Gigi? Biaya Mahkota Waos Zirconium

Biaya makuta dental bisa rupa-rupa gumantung kana bahan dipaké jeung lokasi prakték dental.

Biaya crowns dental bisa rupa-rupa gumantung kana sababaraha faktor kayaning:

  • Bahan anu Dipaké: Jinis bahan anu dianggo dina nyiptakeun makuta tiasa mangaruhan biaya. Sacara umum, crowns logam condong jadi kirang mahal bari sagala-keramik / bahan zirconium condong jadi leuwih ongkosna mahal.
  • Lokasi Praktek Pergigian: Biaya makuta dental ogé tiasa rupa-rupa gumantung kana lokasi prakték dental. Crowns di wewengkon metropolitan badag bisa jadi leuwih mahal batan nu di kota leutik.
  • Jinis Prosedur: Jinis prosedur dental dipaké pikeun panempatan makuta ogé bisa mangaruhan biaya. Sababaraha klinik tiasa ngecas biaya anu langkung luhur pikeun kasus anu langkung rumit, sapertos anu peryogi padamelan persiapan tambahan, kalebet saluran akar, ékstraksi atanapi perawatan ortodontik.

Hasilna, biaya crowns dental bisa rupa-rupa gumantung kana faktor béda. Ku sabab kitu, anjeun tiasa ngahubungan kami kanggo inpormasi anu langkung lengkep ihwal harga crowns dental, kaasup zirconium crowns dental.