CureBooking

Блог за медицински туризам

Стоматолошки третманиБлог

Што да очекувате за време на процедурата за чистење на забите?

Дали наскоро имате закажан термин за чистење на забите и не сте сосема сигурни што да очекувате? Во оваа статија, ќе обезбедиме чекор-по-чекор водич за тоа што обично се случува за време на процедурата за чистење на забите.

Чистењето на забите е рутинска превентивна стоматолошка процедура која вклучува отстранување на наслаги и забен камен на забите, како и преглед на забите и непцата. Оваа постапка е од суштинско значење за одржување на добро орално здравје и спречување на потешки проблеми со забите како што се расипување на забите и болести на непцата.

Што се случува за време на чистење на забите

Кога ќе пристигнете на состанокот за чистење на забите, хигиеничарот ќе започне со преглед на вашите заби и непца. Овој преглед му овозможува на забниот хигиеничар да ги идентификува сите области на загриженост, како што се кариес, болест на непцата или други проблеми со забите.

Следно, стоматолошкиот хигиеничар ќе користи специјални алатки за да ги отстрани сите наслаги или забен камен од вашите заби. Овој процес вклучува користење на скалер или кирета за да се изгребе акумулацијата. Во некои случаи, може да се користи ултразвучен инструмент за разбивање на плаката и забен камен, кои потоа се исплакнуваат со вода.

Откако ќе се отстранат наслагите и забниот камен, вашите заби ќе бидат полирани со помош на специјален алат кој има мека гумена чаша и паста за полирање. Ова помага да се отстранат сите површински дамки и им дава на вашите заби сјаен, мазен изглед.

Алатки што се користат за време на чистење на забите

За време на чистење на забите, се користат различни алатки за да му помогнат на забниот хигиеничар ефикасно да ги отстрани наслагите и забен камен. Некои од најчесто користените алатки вклучуваат:

Огледало и сонда: Овие алатки се користат за преглед на забите и непцата за какви било знаци на расипување или болест.
Скалери и кирети: Тие се користат за отстранување на наслаги и забен камен од вашите заби.
Ултразвучен инструмент: оваа алатка користи вибрации за да ги разбие наслагите и забниот камен, што го олеснува отстранувањето.
Алатка за полирање: Оваа алатка се користи за полирање на забите откако ќе се отстранат плакот и забниот камен.

Потенцијална непријатност за време на чистење на забите

За време на чистење на забите, не е невообичаено да се доживее непријатност или чувствителност. Ова може да биде предизвикано од притисокот на скалерот или киретата врз вашите заби или од ултразвучниот инструмент. Ако чувствувате непријатност, задолжително известете го вашиот стоматолошки хигиеничар, бидејќи тој може да ја прилагоди својата техника за да ви направи поудобно.

Инструкции за после нега

По чистењето на забите, вашиот стоматолошки хигиеничар ќе ви даде упатства за правилни техники на четкање и чистење со забен конец, како и информации за тоа колку често треба да го закажете вашиот следен состанок за чистење на забите. Важно е внимателно да ги следите овие упатства за да ја одржите чистотата и здравјето на забите и непцата.

Придобивките од редовното чистење на забите

Редовните состаноци за чистење на забите обезбедуваат бројни придобивки за вашето орално здравје. Со отстранување на наслаги и забен камен, можете да спречите расипување на забите и болести на непцата. Дополнително, редовното чистење може да помогне да се идентификуваат и да се решат проблемите со забите пред тие да станат посериозни, заштедувајќи ви и време и пари на долг рок. Конечно, одржувањето на добро орално здравје може да доведе до подобро целокупно здравје и благосостојба.

Колку е болно чистењето на забите?

Чистењето на забите може да предизвика одредена непријатност или чувствителност, но не треба да биде болно. За време на чистењето, стоматолошкиот хигиеничар може да користи скалер или кирета за отстранување на наслаги и забен камен од вашите заби, што може да предизвика притисок врз забите и непцата. Дополнително, ултразвучниот инструмент што се користи за разбивање на плаката и забен камен може да предизвика непријатност или силен шум што на некои луѓе им е непријатен. Сепак, стоматолошкиот хигиеничар ќе преземе чекори за да ја обезбеди вашата удобност за време на чистењето, како што е прилагодување на нивната техника или користење гел за отепување доколку е потребно. Ако почувствувате болка за време на чистење на забите, не заборавајте да го известите вашиот стоматолошки хигиеничар за да може да го реши проблемот.

Стоматолошко чистење

Дали чистењето на забите е добро за вас?

Да, чистењето на забите е добро за вас! Редовните состаноци за чистење на забите со стоматолошки хигиеничар се суштински дел од одржувањето на доброто орално здравје. За време на чистењето на забите, забниот хигиеничар ќе ги отстрани сите наслаги и забен камен од вашите заби, што може да помогне да се спречи расипување на забите и болести на непцата. Тие, исто така, ќе ги испитаат вашите заби и непца за какви било знаци на проблеми со забите и ќе ви дадат упатства за правилно четкање и техники на конец. Следејќи ги овие упатства и закажувајќи редовни состаноци за чистење на забите, можете да одржите добро орално здравје и да спречите појава на потешки проблеми со забите. Дополнително, одржувањето на добро орално здравје може да доведе до подобро целокупно здравје и благосостојба.

Дали чистењето на забите ја отстранува жолтицата?

Не, чистењето на забите не ја отстранува жолтицата. Жолтицата е медицинска состојба која е предизвикана од акумулација на билирубин во телото, што може да предизвика пожолтување на кожата и очите. Чистењето на забите е стоматолошка процедура која е фокусирана на отстранување на наслаги и забен камен од забите и непцата. Додека одржувањето на добро орално здравје може да придонесе за целокупното здравје и благосостојба, чистењето на забите не е третман за жолтица. Ако имате симптоми на жолтица, важно е да побарате медицинска помош од здравствен работник.

Дали чистењето на забите го елиминира лошиот здив?

Чистењето на забите може да помогне да се елиминира лошиот здив со отстранување на сите честички од храна, наслаги или забен камен што може да придонесе за непријатен мирис во устата. Дополнително, за време на чистењето на забите, забниот хигиеничар ќе ги полира вашите заби, што може да помогне да се отстранат површинските дамки и да се освежи вашиот здив. Меѓутоа, ако лошиот здив е предизвикан од основните проблеми со забите, како што се болести на непцата или расипување на забите, само чистењето на забите не може целосно да го отстрани проблемот. Важно е да се практикуваат добри орални хигиенски навики како што се редовно четкање и конец и закажување редовни стоматолошки прегледи за да се одржи добро орално здравје и да се спречи лошиот здив.

Колку пати стоматологот треба да ги исчисти забите?

Генерално се препорачува професионално чистење на забите кај забен хигиеничар најмалку двапати годишно или на секои шест месеци. Сепак, зачестеноста на чистењето на забите може да варира во зависност од индивидуалните фактори како што се вашето орално здравје, возраста и ризикот од проблеми со забите. Вашиот стоматолог може да препорача почесто чистење ако имате историја на заболување на непцата, ослабен имунолошки систем или други проблеми со забите. Важно е да се консултирате со вашиот стоматолог за да ја одредите соодветната фреквенција на чистење на забите врз основа на вашите индивидуални потреби.

Колку чини чистење на забите?

Трошоците за чистење на забите може да варира во зависност од различни фактори како што се вашата локација, стоматолошката ординација што ја посетувате и вашето осигурување за стоматологија. Општо земено, трошоците за рутинско чистење на забите од страна на забен хигиеничар може да се движат од 100 до 200 долари, иако може да бидат поскапи ако ви требаат дополнителни стоматолошки процедури како што се рендген или длабинско чистење за заболување на непцата. Некои планови за забно осигурување може да ги покријат трошоците за чистење на забите или да обезбедат делумно покритие, па затоа е важно да се консултирате со вашиот давател на стоматолошки осигурување за да го разберете вашето покритие и какви било трошоци од џеб. Дополнително, некои стоматолошки ординации може да понудат попусти или планови за плаќање за пациенти без осигурување. Важно е да разговарате за трошоците за чистење на забите со вашата стоматолошка ординација пред постапката за да ги разберете вашите опции и сите можни трошоци.

Како заклучок, чистењето на забите е рутинска и важна превентивна стоматолошка процедура која може да помогне да се одржи добро орално здравје и да се спречат потешки проблеми со забите. Знаејќи што да очекувате за време на состанокот за чистење на забите и следејќи ги соодветните инструкции за последователна нега, можете да ја осигурате чистотата и здравјето на вашите заби и непца.

Ве охрабруваме да закажувате редовни состаноци за чистење на забите за да го контролирате вашето орално здравје и да спречите какви било идни проблеми со забите.

Најчесто поставувани прашања

Може ли да јадам после чистење на забите?

Да, можете да јадете после чистење на забите, но се препорачува да почекате најмалку 30 минути пред да консумирате било што.

Колку долго трае терминот за чистење на забите?

Закажувањето за чистење на забите обично трае од 30 минути до еден час.

Дали е болно чистењето на забите?

За време на чистењето на забите може да се доживее одредена непријатност или чувствителност, но тоа не треба да биде болно. Ако почувствувате болка, задолжително известете го вашиот стоматолошки хигиеничар.

Може ли да ги избелам забите после чистење на забите?

Да, можете да ги избелите забите по чистењето на забите, но се препорачува да почекате неколку дена пред да го направите тоа за да дозволите забите да се смират.

Стоматолошко чистење
Откријте свет на висококвалитетна медицинска нега со CureBooking!

Дали барате висококвалитетни медицински третмани по пристапни цени? Не гледајте подалеку од CureBooking!

At CureBooking, ние веруваме во носењето на најдобрите здравствени услуги од целиот свет, веднаш на вашите прсти. Нашата мисија е да ја направиме премиум здравствената заштита достапна, удобна и достапна за секого.

Што поставува CureBooking освен?

Квалитет: Нашата широка мрежа се состои од светски познати лекари, специјалисти и медицински установи, обезбедувајќи секој пат да добивате врвна нега.

Транспарентност: Кај нас нема скриени трошоци или изненадувачки сметки. Однапред обезбедуваме јасен преглед на сите трошоци за лекување.

Персонализација: Секој пациент е единствен, така што секој план за третман треба да биде исто така. Нашите специјалисти дизајнираат нарачани планови за здравствена заштита што ги задоволуваат вашите специфични потреби.

Поддршка: Од моментот кога ќе се поврзете со нас до вашето закрепнување, нашиот тим е посветен да ви обезбеди беспрекорна, деноноќна помош.

Без разлика дали барате естетска хирургија, стоматолошки процедури, третмани за ИВФ или трансплантација на коса, CureBooking може да ве поврзе со најдобрите даватели на здравствени услуги ширум светот.

Приклучи се на CureBooking семејството денес и ја доживуваат здравствената заштита како никогаш досега. Вашето патување кон подобро здравје започнува овде!

За повеќе информации, контактирајте го нашиот посветен тим за услуги на клиентите. Ние сме повеќе од среќни да ви помогнеме!

Започнете го вашето здравје патување со CureBooking - вашиот партнер во глобалната здравствена заштита.

Гастричен ракав Турција
Трансплантација на коса Турција
Холивуд насмевка Турција