Термички туризам во Турција

Што е термички туризам?

Термичкиот туризам е форма на туризам кој има за цел да се опушти и да се забавува во термоминерални води заедно со термоминерална водена бања, дишење воздух навлажнет со термоминерална вода, пиење термоминерална вода, кал бања со оваа вода, физикална терапија, вежбање, рехабилитација, диета, психотерапија . Термичкиот туризам секоја година добива се поголемо значење со зголемувањето на постарата популација во светот. Тоа е исто така еден вид туризам од кој можат да имаат корист многу лица со посебни потреби. Оваа туристичка активност, која е сосема природна и корисна, е меѓу најважните туристички типови на иднината. Покрај тоа што е корисен за хендикепираните и постарите лица, Термичкиот туризам вклучува третмани кои можат да решат многу здравствени проблеми. Тој нуди третмани за секакви заболувања, како што се многу проблеми со белите дробови, проблеми со кожата, проблеми со коските и стомачни проблеми.

Болести кои можат да се лекуваат со термички туризам

Термичкиот туризам е вид на туризам кој може да функционира во текот на целата година. Една од неговите најголеми предности е тоа што може да се постигне во секое време во лето и зима. Од друга страна, има многу болести кои ги лекува услугата што ја добивате во термалните претпријатија.
• Кардиоваскуларни заболувања,
• Болести на зглобовите,
• Проблеми со бубрезите и црниот дроб,
• Поплаки од респираторниот тракт,
• егзема, проширени вени и кожни болести,
• детска парализа,
• Нарушувања на хроничен бронхитис,
• Невролошки заболувања,
• Воспалителни нарушувања,
• Гинеколошки заболувања,
• Дијабетес и болести на крвниот притисок,
• Кожни нарушувања,
• Варење,
• Спортски повреди,
• Оние со болести на дебелина
• Убавина и здрав живот
За сите овие проблеми доволно ќе биде да се посетат термопретпријатијата кои се сосема природни.

Достапни услуги во термални објекти во Турција

Вежбана терапија


Овие вежби обично се прават во минерални води. Овие вежби особено го олеснуваат товарот на грбот и долниот мускулно-скелетни систем. Така, нервното оптоварување во овие региони исто така се намалува и пациентот се чувствува подобро. Вежбите кои се изведуваат надвор од вода ги заморуваат подвижните екстремитети поради гравитацијата. Вежбите направени во вода можат да третираат многу невролошки заболувања. Исто така, им овозможува на поединците со тешкотии при одење да вежбаат. Вежбите кои се прават во вода имаат повеќе ефекти врз телото поради физички причини.

Масажа

Класичната масажа се нанесува на кожата и индиректно на мускулите под кожата. Местото за масажа во центрите за лекување е доста широко. Масажата има не само физички, туку и духовен ефект врз човечкото тело. Масажата прави пациентот да чувствува позитивни мисли и го прави пациентот посреќен. Така, пациентот ја враќа довербата во своето тело, обезбедува поефикасни и поуспешни резултати во активната рехабилитација и решава многу невролошки проблеми.

Физикална терапија и рехабилитација

Физикална терапија е единица на мускулно-скелетни заболувања кои ги третираат следните состојби. Овие третмани може да се добијат во објектите во придружба на лекари специјалисти. Кога се применува заедно со други методи на лекување во термални објекти, третманот дава побрзи резултати.Овој третман кој опфаќа повеќе видови, се спроведува со методот одлучен од лекар специјалист.

 • Ортопедски болести и повреди
 • Невролошки и невромускулни заболувања и повреди
 • управување со акутна и хронична болка
 • ревматски заболувања
 • педијатриска рехабилитација
 • Кардиопулмонална рехабилитација (рехабилитација на срцето и белите дробови)
 • Вродени или стекнати заболувања на зглобовите и коските
 • Рехабилитација по изгореници
 • Геријатриска (стари) рехабилитација
 • Метаболички заболувања (дијабетес, остеопороза, итн.)
 • спортски повреди
 • Пристапи за превентивен третман

Хидротерапија

Овој метод, кој се изведува во вода, му овозможува на пациентот да вежбајте поудобно, со помалку гравитациски ефект. Тој игра многу важна улога во лекувањето на следните болести.

 • Болка во долниот дел на грбот
 • Грбавец
 • Фибромијалгија
 • Повреди на мускулите и зглобовите
 • Проблеми со колкот и коленото
 • Калцификации на зглобовите
 • Ограничување на рамената
 • Проблеми со зглобовите и меките ткива
 • Парализа

Балнеотерапија

Тоа е метод на стимулација-адаптација на третман кој се применува во форма на капење, пиење и дишење. Водата, калта, гасот и ефектите од климата се многу важни во овој третман. Овој метод се применува во дози во редовни интервали. Овој третман, кој има многу видови, ги вклучува следните методи. Тоа е стимуланс-адаптивен метод на третман кој се применува во форма на капење, пиење и дишење.

Минерални води

 • Термални води: Нивната природна температура е над 20°C.
 • Минерални води: Секој литар содржи повеќе од 1 грам растворени минерали.
 • Термоминерални води: И при природни температури над 20 Целзиусови степени, има повеќе од 1 грам растворени минерали на литар.
 • Вода со јаглерод диоксид: Содржи повеќе од 1 грам растворен слободен јаглерод диоксид на литар.
 • Сулфурни води: Секој литар содржи повеќе од 1 грам -2 вреден сулфур.
 • Води со радон: Содржи радонско зрачење.
 • Солен раствор: Секој литар содржи повеќе од 14 грама натриум хлорид.
 • Јодизирана вода: Содржи повеќе од 1 грам јод на литар.
 • Флуорирани води: Води кои содржат повеќе од 1 грам флуор на литар,
 • Акратотермални води: Нивната вкупна минерализација е помала од 1 грам на литар. Меѓутоа, нивната природна температура е над 20°C.

Пелоиди

Ова се методите на лекување специфични за спа лековите. Тие се кал формирана од минерални води и почви. Кога ќе се постигне соодветен интензитет и температура, може да се примени на многу делови од телото.

Купатила

Бањите се поделени на 4 типа и тоа хипотермални, изотермални, термални и хипертермални. Разликата меѓу нив е нивната температура. Хипотермална бањите се под 34 степени. Изотермална водите имаат температури во опсег од 34-36 степени. Термални води имаат температура помеѓу 36-40 степени. Водите со температура од 40 степени и погоре се нарекуваат хипертермална водите. Просечното време во бањите е 20 минути. Овој третман заедно со лекарот специјалист варира според посакуваното заболување. Тие се применуваат во одредени временски интервали помеѓу 2 и 4 недели.

Лекови за пиење

Лековите за пиење се најчести третман методи по термоминерални бањи. Овие води се пијат во одредени количини во одредени интервали во текот на денот. Така, има директно влијание на бубрезите и уринарниот тракт. Доста често се користи во лекување на внатрешни болести.

Инхалации

Тоа е метод на третман кој се изведува со вдишување на честички од минерална вода. Дејствува на регулација на вредностите на крвта, како и во лекување на белодробни проблеми.

Локација Предност на термалниот туризам во Турција


Поради својата географска положба, Турција се наоѓа на најголемиот геотермички појас. Турција е прва земја во Европа и втора земја во светот по богатството на природните термални води. Во Турција има околу 1500 природни термални водни ресурси. Друга важна карактеристика на Турција во однос на термалниот туризам е протокот, температурата, физичките и хемиските својства на овие води, наместо бројот на природни водни ресурси. Според научните истражувања, температурите во Турција се движат помеѓу 22 Целзиусови и 11 Целзиусови степени, а протокот во секунда може да варира од 2 до 500 литри. Многу термални извори во Турција се од природно потекло. Ова значи дека стапката на желудникот, сулфурот, радонот и солта потребна за лекување е многу висока. Овие вредности ја објаснуваат и поволната позиција на Турција во споредба со многу други земји.

Зошто да ја претпочитам Турција?

Турција е високо развиена земја во областа на здравството. Покрај тоа, постојат многу природни ресурси потребни за термални објекти во Турција. Како резултат на евалуацијата на ресурсите, таа е првата земја во Европа и седмата земја во светот. Ова обезбедува широк опсег на опции за локација за пациентот. Друга предност е тоа што е финансиски достапен. Трошоците за живот во Турција е доста ниска. Фактот дека и курсот е многу висок, им овозможува на странските пациенти да се лекуваат многу евтино. Лекарите и здравствените работници во термо објектите се најискусните и најуспешните луѓе во својата област. Ова осигурува дека на стапката на успех на третманот е доста висока. Друга предност е што Турција има и летен и зимски туристички потенцијал. Може да имате корист од оваа услуга секој месец во Турција и да се лекувате додека сте на одмор.

Што треба да направам за да добијам третман Во термални објекти во Турција?

Можете да не контактирате за да се лекувате во капацитети за термално туризам во Турција. Ние ви служиме за да го добиете најдобриот и најквалитетниот третман во објектите за термално туризам. Во областа на термалниот туризам во Турција, ние ги обединуваме најдобрите капацитети за вас и гарантираме дека ќе добиете третман на локацијата што ја сакате. Без разлика дали сакате да добивате третман во зима или лето, на локации каде туризмот е најфреквентен или на потивки локации, можете да не контактирате за да добиете третман по локални цени.

Зошто Curebooking?


**Гаранција за најдобра цена. Ние секогаш гарантираме дека ќе ви ја дадеме најдобрата цена.
**Никогаш нема да наидете на скриени плаќања. (Никогаш скриена цена)
**Бесплатен трансфер (аеродром – хотел – аеродром)
**Цените на нашите пакети вклучувајќи сместување.