Кои операции се вршат за губење на тежината?

Што е операција за губење на тежината?

Операциите за слабеење се голем број операции што ги претпочитаат пациентите со дебелина. Иако дебелината често се обидува да се третира со диета и спорт, тоа за жал најчесто не е можно. Поради оваа причина, пациентите го наоѓаат решението како операција. Тоа е прилично добра одлука. Бидејќи дебелината со текот на времето предизвикува многу сериозни здравствени проблеми.

Ова, се разбира, доведува до проблеми како мозочен или срцев удар во случаи кога не се лекува. Поради оваа причина, многу е важно пациентите со дебелина да се подложат на операција на желудникот за терапевтски цели.

Зошто луѓето претпочитаат операција за да изгубат тежина?

Дебелината е многу сериозен здравствен проблем. Тоа носи проблеми само со прекумерна тежина. Тоа се проблеми како што се апнеја при спиење, замастен црн дроб или дијабетес. Многу е важно да се направи операција за да се спречи нивното напредување. Можете исто така да бидете вклучени во многу успешно патување за слабеење со избирање на една од операциите за дебелина. Треба да знаете дека за време на овој процес треба да добиете поддршка и од диететичар.

Дали функционираат операциите за слабеење?

Третманите за слабеење не треба да се перцепираат како диета. Со оглед на годините напор на дебелите пациенти да ослабат, тешко е да се ослабат. Така, природно е да се запрашаме дали ќе успее. Но, операциите за слабеење функционираат малку поинаку. Операции на стомакот секако ќе ви го олеснат слабеењето. По третманот ќе добиете диететичарска поддршка. Затоа, не е важна само операцијата, туку и вашата исхрана. Така, неизбежно ќе изгубите тежина.

после операции за слабеење

Кој е Погоден за Операција за слабеење?

Операциите за слабеење се соодветни третмани за луѓе со БМИ од 40 и повеќе. Дополнително, ако пациентите немаат БМИ од 40, тие треба да бидат најмалку 35. Во овој случај, пациентите со здравствени проблеми поради дебелината се сметаат за погодни за лекување. Накратко, ако вашиот bki не е 40, можете да добиете третман ако имате сериозни здравствени проблеми поради дебелината.

Дали операцијата за губење на тежината е ризична?

Операциите за слабеење често можат да бидат застрашувачки. Сепак, треба да бидете сигурни дека живеењето како дебели е многу поризично. Затоа, не треба да избегнувате третмани. Нема различни ризици за секоја од трошоците за губење на тежината. Затоа, ризиците од третманите за слабеење вклучуваат;

Ризиците поврзани со хируршката процедура може да вклучуваат:

 • Прекумерно крварење
 • Инфекција
 • Несакани реакции на анестезија
 • Згрутчување на крвта
 • Проблеми со белите дробови или дишењето
 • Протекување во вашиот гастроинтестинален систем
 • Ретко, смрт

Долгорочните ризици и компликации од операцијата за слабеење варираат во зависност од видот на операцијата. Тие можат да вклучуваат:

 • Опструкција на дебелото црево
 • Дампинг синдром, што доведува до дијареа, црвенило, зашеметеност, гадење или повраќање
 • Жолчни камења
 • Хернија
 • Низок крвен шеќер, наречен хипогликемија
 • Неухранетост
 • Чирови
 • Повраќање
 • Киселиот рефлукс
 • Потребата за втора, или ревизија, операција или процедура
 • Ретко, смрт
после операции за слабеење

Исхрана по операција за губење на тежината

По операциите за слабеење, пациентите ќе бидат под контрола на диететичар. Покрај тоа, бидејќи ќе останете во болница неколку дена, вашите оброци ќе ви бидат дадени специјално за првите денови. Ова ги вклучува супите и соковите, кои се главно јасни течности. Бидејќи вашиот стомак штотуку излезе од операција, неговото варење сè уште нема да биде добро. Потоа ќе почнете да јадете пасирана храна.

Овој период може да варира во зависност од вашиот диететичар. Конечно, се префрлате на мека цврста храна. Целиот ваш план за исхрана ќе продолжи со диететичар. Поради оваа причина, не обидувајте се да изгубите тежина со списоците што ги наоѓате на интернет. Можно е да се направи диета со различни списоци за секој пациент и за секоја операција.

Ако внимавате на следново за време на исхраната, вашиот стомак многу полесно ќе се вари и нема да чувствувате непријатност;

 • Јадете балансирани оброци со мали порции.
 • Следете диета со малку калории, масти и слатки.
 • Водете дневна евиденција за вашите порции храна и за внесот на калории и протеини.
 • Јадете полека и темелно џвакајте мали залчиња храна.
 • Избегнувајте ориз, леб, суров зеленчук и свежо овошје, како и месо што не се џвака лесно, како свинско месо и стек. Меленото месо обично подобро се поднесува.
 • Не користете сламки, не пијте газирани пијалоци или џвакајте мраз. Тие можат да внесат воздух во вашата торбичка и да предизвикаат непријатност.
 • Избегнувајте шеќер, храна и пијалоци што содржат шеќер, концентрирани слатки и овошни сокови.
 • Во првите два месеци по операцијата, вашиот внес на калории треба да биде помеѓу 300 и 600 калории дневно, со фокус на тенки и погусти течности.
 • Дневниот калориски внес не треба да надминува 1,000 калории.

Какви видови хирургија за губење на тежината постојат?

Третмани за губење на тежината често се претпочитаат операции. Постојат и 3 сорти. Тоа се гастричен ракав, гастричен бајпас и дуоденален прекинувач. Можете да продолжите да ја читате нашата содржина за да дознаете повеќе за третманите;

Гастричен ракав Хирургија во Турција

Третманот со гастричен ракав вклучува отстранување на 80% од желудникот на пациентите. Третманот се врши со лапароскопски метод. За време на третманот, пациентот е под анестезија и не чувствува ништо.

Целта на третманот е да се намали стомакот и пациентот побрзо да се чувствува ситост. Кога овој третман е поддржан со диета, тој обезбедува многу брзо и лесно губење на тежината. Можете исто така да не контактирате за да дознаете повеќе за третман на гастричен ракав.

Цени за операции за слабеење во Турција

Гастричен бајпас Хирургија во Турција

Третманот со гастричен бајпас вклучува онеспособување на 90% од желудникот. Исто така, вклучува поврзување на отстранетиот стомак директно со тенкото црево. Така, пациентот директно ја исфрла храната што ја јаде. Благодарение на операцијата, пациентот не само што добива чувство на ситост со многу помалку порции, туку и ги отстранува калориите од храната што ја јаде од телото. Ова, се разбира, овозможува да се губат телесната тежина многу брзо и лесно. Како и во секоја операција за слабеење, пациентот добива поддршка од диететичар по третманот.

Duodenal Switch Surgery во Турција

Хирургијата на дуоденален прекинувач вклучува комбинација на гастричен бајпас и терапија со гастричен ракав. Овде, голем дел од стомакот на пациентот се отстранува од телото. Потоа се заобиколува тенкото црево. Овој дел е исто така директно поврзан со стомакот. Во овој случај, пациентот не само што постигнува чувство на ситост со многу помалку порции, туку обезбедува и ограничување на калориите бидејќи брзо ја отстранува храната што ја јаде од телото. Како и во секоја операција за слабеење, пациентите добиваат диететичарска поддршка во оваа операција.

Цени за хирургија за слабеење во Турција

Цените на операцијата за слабеење во Турција се доста променливи. Цените ќе се разликуваат помеѓу градовите, како и помеѓу третманите. Поради оваа причина, доколку планирате да примите третман за слабеење, прво треба да одлучите кој третман го сакате, а потоа да одлучите во кој град ќе се лекувате. Почетните цени за третмани за слабеење се следните;

третман цени
Гастричен ракав2.250 €
Гастричен бајпас2.850 €
Дуоденален прекинувач3.200 €