CureBooking

Блог за медицински туризам

Стоматолошки мостови

Што е забен мост?

Стоматолошки мостови се често префериран ректик стоматолошки третман. Забите може да се носат и изгубат со текот на времето. Иако ова е сосема нормално во детството и забот повторно ќе излезе, губењето на забот во зрелоста за жал бара третман. Нашите заби играат важна улога како дел од нашиот дигестивен систем. Недостасуваат заби може да предизвика проблеми како што е неможноста да се јаде удобно или да зборува удобно. Треба да знаете дека исчезнатиот заб може да предизвика лажење кај пациентот. Забните мостови, од друга страна, вклучуваат лесно пополнување на овие места. Иако забните мостови делуваат како стоматолошки импланти, постапката е сосема поинаква. Забни мостови може да се претпочита ако има два здрави заба десно и лево од областа каде што на пациентите им недостасуваат заби. Забот, кој делува како мост, се фиксира на своето место со земање поддршка од два заба.

Што третира забен мост?

Забните мостови ги третираат исчезнатите заби. Забни мостови се протетски заби кои делуваат како мост во случај на исчезнати заби. Иако ја извршуваат истата задача како стоматолошки импланти, забните мостови се полесни и поинвазивни третмани од импланти. Во исто време, пациентите кои планираат да имаат а забен мост треба да имаат здрав заб десно и лево од забите што им недостасуваат. Пациентите кои немаат здрави заби и на десната и на левата страна ќе имаат потреба од здрави заби барем на едната страна. Бидејќи забните мостови се фиксирани на соседните заби. Накратко, структурата што ја поддржуваат се соседните заби. Може да се лекувате со еден заб, но тој ќе биде помалку издржлив од фиксиран мост за два заба.

Гастричен балон Анталија

Видови забни мостови

Традиционален мост: Ова е најчестиот тип и обично е направен од керамика или порцелан заварен на метал.

Конзолен мост: Овој стил на мост се користи за случаи со заби само на едната страна од шуплината каде што е поставен мостот.

Мостот Мериленд: Овој тип на мост се состои од порцелански заб (или заби) во метален скелет и крила за држење на постоечките заби.

Кој е погоден за забен мост

Не секој е добар кандидат за забен мост.1 Фактори кои ве прават добар кандидат вклучуваат:

  • Недостасува еден или повеќе трајни заби
  • Имајќи севкупно добро здравје (нема тешки здравствени состојби, инфекции или други здравствени проблеми)
  • Имајќи здрави заби и силна коскена структура за поддршка на мостот
  • Имајќи добро орално здравје
  • Вршење добра орална хигиена за одржување на состојбата на забниот мост

Дали третманите со забен мост се ризични?

Се разбира, забните мостови имаат ризици, како и во многу хируршки процедури. Ако сакаш стоматолошки мостови за да бидете поуспешен третман, треба да знаете дека треба да добиете третман од искусни и успешни хирурзи. Во спротивно, ризиците што може да се појават;

  • Лошо поставен мост може да предизвика распаѓање на забот под круната.
  • Има намалување на природно здравите структури на забите за да го држите апаратот на место.
  • Ако потпорните заби не се доволно силни, реставрацијата може да колабира.
  • На долг рок, тие на крајот треба да се заменат.

Измир

Дали има алтернативи за третман на забен мост?

A забен мост често е избор на пациенти кои не сакаат да примаат импланти. Бидејќи стоматолошки импланти се посериозни и загрижувачки, пациентите претпочитаат полесно стоматолошки мостови. Поради оваа причина, можете да изберете стоматолошки импланти како алтернатива на стоматолошки мостови. Овие две процедури, кои се претпочитаат за истата цел, ќе обезбедат успешно завршување на вашиот заб што недостасува.

Иако времетраењето на употребата на стоматолошки мостови зависи од пациентите, често не е возможно да се користат повеќе од 10 години, а на пациентите често им се препорачуваат забни импланти. Сепак, постапката е на ваша дискреција. Овие третмани можеби се соодветни за вас, особено ако имате два здрави заби за забен мост.

Колку долго трае третманот на забен мост?

Забните мостови се третмани кои можете да ги добиете за многу пократко време од стоматолошки импланти. Затоа, пациентите не страдаат од долго време на чекање. Забни мостови се секако попривлечни бидејќи стоматолошки импланти се процес на фузија на коските кој бара да чекате со месеци. Дури и ако претпочитате да добиете забен мост, завршувањето на овој третман може да потрае најмногу 4 часа во добро опремена стоматолошка клиника, додека во клиниките кои немаат соодветна опрема може да потрае и до 3 дена. Времето на подготовка на забот кој ќе служи како мост значително влијае на времето на завршување на третманот.

Процес на исцелување на забен мост

Се разбира, стоматолошки мостови исто така поминете низ добар процес на заздравување, како што прават после секој стоматолошка операција. Јадењето премногу топло или ладно за време на процесот на заздравување ќе ви наштети. Лузната која е сеуште нова ќе биде чувствителна на топлина и студ. Претерано цврстата храна може да го оштети вашиот заб мост. Во исто време, четкањето и миењето забен конец двапати дневно ќе се погрижат забите да се користат подолго.

Дали третманите со забен мост се болни?

Одговорот на овој спорт кој често се прашува стоматолошки мостови и многу третмани, е бр. Забни мостови и секој друг стоматолошки третман се изведуваат целосно под локална анестезија. Забите вкочанети. Така нема да чувствувате никаква болка. Сепак, за речиси секој третман, ќе има и опција за седација и општа анестезија. Можете да разговарате со вашиот хирург за овие опции. Ако ефектот од анестезијата помине, вашата болка ќе биде минимална. Проценките на болка кај пациентите кои примаат забни мостови често се 2 од 10. Така да не треба да се грижите

Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Најдобра стоматолошка клиника во Кушадаси: сеопфатен водич

Зошто Кушадаси е центар за стоматолошка извонредност Кушадаси, живописен град на брегот на Егејското Море во Турција, не е само познат

Прочитај повеќе
ТретманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки третманиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевка

„Топ 10 најдобри стоматолошки клиники во Истанбул: Како да се избере совршена стоматолошка клиника во Турција?

Вовед Посета на стоматолог, без разлика дали се работи за рутински прегледи или специјализирани третмани, е витален дел од одржувањето на оралното здравје.

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Наслов: Резервирање на стоматолог во Турција: Вашиот Easy-Peasy водич

Вовед Резервирањето преглед за стоматолог во Турција може да изгледа застрашувачки, особено ако не сте запознаени со процесот и јазичните бариери.

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки импланти

Дентален имплант против мост: добрите и лошите страни Турски забен имплант и мост добрите, лошите страни и трошоците

Дентален имплант против мост: добрите и лошите страни Во одреден момент од животот, може да почувствувате губење на забите. Може

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Стоматолошки третмани помеѓу ОК и Турција Цена, лошите страни и добрите

Стоматолошките третмани помеѓу ОК и Турција може многу да се разликуваат по цена и достапност. Во ОК, стоматолошки третмани се

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Стоматолошки центри Турција – кој стоматолошки центар во Турција да го изберам?

Стоматолошкиот центар Турција им нуди на своите клиенти широк спектар на исклучителни стоматолошки услуги во поддржувачка и добредојдена средина. Се наоѓа

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевка

Предности на одење на стоматолошки одмор во Турција

Таксите за стоматолошки третмани се зголемуваат ширум светот, а многу луѓе решението го наоѓаат во одење на стоматолошки одмор.

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Цени за стоматолошки третмани во Мармарис, Турција: Најдобрите стоматолошки импланти и фурнири во Мармарис

Многу турски градови во последно време забележаа пораст на бројот на странски посетители кои бараат медицински и стоматолошки третмани

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнири

Стоматолошки клиники во Турција – Цени – Стапки на успех

Стоматолошките третмани се важни и прецизни третмани. Затоа, важно е да се избере добра стоматолошка клиника за третмани. Ако

Прочитај повеќе
ТретманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки третманиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевка

Цени за стоматолошки третмани во Дубаи - Најдобри стоматолошки клиники

Стоматолошки третмани може да се користат за лекување на било каков проблем во устата. Постојат различни видови на стоматолошки третмани. На

Прочитај повеќе
ТретманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки третманиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Сите стоматолошки третмани и цени во Турција

Стоматолошки третмани се процедури кои се вршат за лекување на многу проблеми на пациентите со проблеми со забите. Вклучува целосно лекување на исчезнатите заби,

Прочитај повеќе