CureBooking

Блог за медицински туризам

Стоматолошки круни

Што се забни коронки?

Забна круна третманите, како забните коронки, се користат за скршени, испукани и оштетени заби. Сепак, постои разлика што стоматолошки круни се претпочитаат за да се спречи понатамошно оштетување на оригиналните заби. Ако е потребна подобра дефиниција;

Dентални круни се претпочитаат ако забите се оштетени како скршени или испукани, но коренот на забот е недопрен. Така, стоматолошки круни завиткајте ги оригиналните заби 360 степени и заштитете ги од какво било влијание. Така, оригиналните заби на ахстата не се оштетени. Додека фурнири за заби покријте ја само сувоста на предната површина на забот, стоматолошки круни целосно ги опкружуваат забите. Во исто време, стоматолошки круни може да се користи на предни заби, додека забните коронки се погодни за употреба на задните заби.

За што се користат третманите за забна круна?

Забната круна, како што е споменато погоре, се користи во случај на скршени или испукани заби. За да ги користите овие третмани, корените на забите мора да бидат здрави. Така, стоматолошки круни се претпочитаат за да се спречи понатамошно оштетување на оригиналните заби. Иако стоматолошки круни функционираат исто како забните фурнири, нивната употреба и процедури се сосема различни. Како и забните фурнири, круните на стоматолошки круни се avr и може да се обликуваат според ставовите на пациентите.

Видови забни коронки

Метал: Метални круни, тие се доста издржливи. Лесно може да овозможи гризење и многу движења на забите. Не се истроши и не се оштетува. Но, за жал, не се претпочитаат за видливи заби бидејќи имаат метална боја. Тие се посоодветни за катници кои не се видливи.

Споено од порцелан со метал: Доколку изберете да купите ваков тип на забна коронка, треба да знаете дека коронките ќе бидат во боја. Бојата на забните коронки ќе биде иста како и вашата природна боја на забите, но ќе има линија во метална боја каде што се спојуваат порцеланот и металот. Сепак, оние што се порцелан полесно ќе се оштетат. Сепак, може да се претпочита за задните катници.

Целосна смола: Забните коронки направени од смола се генерално поевтини од другите видови коронки. Сепак, тие се истрошија со текот на времето и имаат поголема веројатност да се скршат од металните коронки споени со порцелан.

Целосно керамички или целосно порцелан: Овој тип на коронка ќе обезбеди најприроден изглед на бојата на забите. Може да се претпочита ако сте алергични на метал. Сепак, не сте знаеле дека може да ги еродира околните заби.

Претисната керамика: Овие забни коронки имаат тврдо внатрешно јадро. Претиснатите керамички забни коронки ја заменуваат металната обвивка што се користи во процесот на изработка на целосно керамички коронки. Претиснати керамички коронки се затворени со порцелан кој обезбедува најдобро природна комбинација на бои. Покрај тоа, обезбедува подолга употреба во споредба со другите круни.

Дали се болни третмани со забна круна?

Третманите со забна коронка може да предизвикаат вознемиреност кај многу пациенти. Но, треба да знаете дека нема за што да се грижите. Бидејќи во текот на третман со забна круна, вашиот стоматолог целосно ќе ви ги вцепи забите и нема да чувствувате ништо.

Всушност, ако имате страв од стоматолог, можете дури и да изберете општа анестезија за третмани со забна коронка. Така, додека на стоматолог ти ги лечи забите, не си ни свесен за тоа. Откако ќе се разбудите или откако ќе помине дејството на анестетикот, нема да имате болка. Бидејќи забните коронки се лесни третмани. Не бара никакво шиење. Ова исто така ве спречува да почувствувате болка по процедурата.

Дали третманите со забна круна се ризични?

Стоматолошки круни, се разбира, има некои ризици, како и во секој третман. Сепак, овие ризици варираат во зависност од стоматолог вие избирате. Колку поискусен и поуспешен стоматолог изберете, толку е поголема стапката на успех на вашиот стоматолошки третмани ќе биде. Затоа е важно да се лекувате од добар стоматолог. Сепак, проблемите со кои може да наидете се:

  • чувство на непријатност
  • Несовпаѓање на боите
  • Чувствителност на топло и ладно
  • Инфекција
  • болка

Колку долго траат третманите за забна круна?

Ова е едно од најчесто поставуваните прашања од пациентите кои планираат да добијат третман во друга земја. Особено пациентите кои планираат а стоматолошки празник се прашувам колку долго третмани за забна круна ќе трае. Сепак, нема за што да се грижите. Бидејќи забните коронки може да се отстранат прилично лесно. Во добро опремена стоматолошка клиника, можно е лекувањето да се заврши за 2-4 часа. Доколку се лекувате и во добро опремена клиника, нема да морате да чекате со денови за да се направат забни коронки.

Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

20 причини да ја изберете Турција за стоматолошки третман

1. Напредна технологија: Турција може да се пофали со врвни стоматолошки клиники опремени со најсовремена технологија, што обезбедува прецизна дијагноза и ефективен третман. 2. Вешти

Прочитај повеќе
Стоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки третманиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Наоѓање на најдобрата стоматолошка клиника во Истанбул

Кога станува збор за здравјето на забите, пронаоѓањето на вистинската клиника може да ја направи сета разлика. Во раздвижен град како

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Најдобра стоматолошка клиника во Кушадаси: сеопфатен водич

Зошто Кушадаси е центар за стоматолошка извонредност Кушадаси, живописен град на брегот на Егејското Море во Турција, не е само познат

Прочитај повеќе
ТретманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки третманиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевка

„Топ 10 најдобри стоматолошки клиники во Истанбул: Како да се избере совршена стоматолошка клиника во Турција?

Вовед Посета на стоматолог, без разлика дали се работи за рутински прегледи или специјализирани третмани, е витален дел од одржувањето на оралното здравје.

Прочитај повеќе
КушадасиСтоматолошки круниСтоматолошки третмани

Круни во Кушадаси: типови, кому му треба, придобивки, трошоци, процедура и повеќе

Кога станува збор за обновување на оштетените или обезбојуваните заби, забните коронки играат клучна улога. Круните се забни реставрации кои

Прочитај повеќе
КушадасиСтоматолошки круниСтоматолошки третмани

Истражување на керамичките коронки во Кушадаси: сеопфатен водич

Забната естетика игра витална улога во зајакнувањето на нашата насмевка и целокупната самодоверба. Порцеланските коронки се одлично решение за

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Наслов: Резервирање на стоматолог во Турција: Вашиот Easy-Peasy водич

Вовед Резервирањето преглед за стоматолог во Турција може да изгледа застрашувачки, особено ако не сте запознаени со процесот и јазичните бариери.

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнири

Цени за стоматолошки третмани во Германија – Најдобри стоматолошки клиники

Кои се методите на стоматолошки третман? Опциите за стоматолошки третман значително се подобрија со текот на годините, обезбедувајќи им на пациентите низа од

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки круни

Зошто забните коронки се толку скапи? – Трошоци за стоматолошки коронки

Забните коронки, познати и како капи, се една од најчестите стоматолошки реставрации кои се користат за поправка на оштетените или расипаните

Прочитај повеќе
Стоматолошки третманиСтоматолошки мостовиСтоматолошки круниСтоматолошки имплантиСтоматолошки фурнириХоливудска насмевкаБелење на заби

Стоматолошки третмани помеѓу ОК и Турција Цена, лошите страни и добрите

Стоматолошките третмани помеѓу ОК и Турција може многу да се разликуваат по цена и достапност. Во ОК, стоматолошки третмани се

Прочитај повеќе