Дали е гастричен ракав или бајпас подобар? Разлики, добрите и лошите страни

Која е разликата помеѓу гастричниот ракав и операцијата за бајпас?

Баријатриската хирургија има потенцијал да го промени вашиот живот. Не само што ви помага да изгубите тежина, туку и го подобрува целиот ваш квалитет на живот.

Ако се занимавате со опасна по живот дебелина и нејзините последици, разбирливо е да размислите за баријатриска хирургија - но со која треба да одите?

Операција на гастричен бајпас и операција на гастричен ракав се два од најпопуларните баријатриски третмани. И двете може да ви помогнат да изгубите повеќе од половина од телесната тежина.

За да ви помогнеме да ги разберете разликите помеѓу овие две постапки, ќе го поминеме ова разлики и сличности на гастричниот ракав наспроти бајпас.

Гастричен ракав наспроти бајпас на желудник

Хирургот трајно елиминира приближно 80% од вашиот стомак за време на операција на гастричен ракав.

Она што останува е зашиено во мала торбичка од стомак во форма на банана. Нема дополнителни измени.

Мала стомачна торбичка се произведува со отстранување на поголемиот дел од вашиот стомак и првиот дел од тенкото црево за време на работата на гастричниот бајпас, исто така познат како Roux-en-Y бајпас на желудникот.

Преостанатото тенкото црево последователно е поврзано со новоформираната торбичка на желудникот.

Бидејќи заобиколен дел од желудникот останува поврзан подалеку од тенкото црево, тој продолжува да создава киселини и ензими за варење.

Дали има сличности помеѓу гастричниот ракав и бајпасот?

Постапките на гастричен бајпас и гастричен ракав се доста слични. Во сите ситуации, престојот во болница веројатно ќе трае помеѓу 2-3 дена, а операциите не се реверзибилни. Двете операции го намалуваат количеството храна што можете да ја консумирате пред да се чувствувате сити, и покрај фактот што нивните методологии се разликуваат.

Гастричен бајпас

Постапка: Лекар поврзува мала торбичка со цревата за да го заобиколи стомакот во процедура на гастричен бајпас.

Време да се опорави: 2 до 4 недели

Компликации и ризици: Ризик од синдром на дампинг

Пациентите треба да очекуваат да изгубат 60-80 проценти од нивната дополнителна тежина во првата година до година и половина од третманот.

Гастричен ракав наспроти бајпас на желудник Хирургија

Гастричен ракав

Постапка: Отстранет е дел од желудникот, што резултира со стомак во форма на цевка (ракав).

Време да се опорави: 2 до 4 недели

Компликации и ризици: Ризик од синдром на дампинг е мал

Пациентите треба да предвидат губење на тежината со побавна и поконзистентна стапка. Тие можат да фрлат 60 до 70 проценти од нивната дополнителна тежина во првите 12-18 месеци.

Критично е да се придржувате до строга диета по операцијата, без разлика дали ќе изберете гастричен бајпас или гастричен ракав.

Која хирургија е подобра: Бајпас на желудник или Гастричен ракав?

Работа со вашиот лекар за да се утврди најдобра постапка за слабеење за вас се препорачува.

Во просек, пациентите со гастричен бајпас губат од 50 до 80 проценти од нивната дополнителна телесна тежина за 12-18 месеци.

Пациентите кои добиваат гастричен ракав губат 60-70 проценти од својата дополнителна телесна тежина во просек за 12-18 месеци.

Операција за гастричен бајпас обично е индицирана за лица кои се крајно дебели, со БМИ од 45 или повеќе.

Во однос на трошоци за гастричен ракав наспроти гастричен бајпас, гастричен бајпас е традиционално поевтин од гастричен ракав.

Контактирајте не за да добиете бесплатна почетна консултација и да ја добиете вашата баријатриска хирургија во Турција по најпристапни цени.