Хирургија на гастричен бенд и гастричен ракав: Кој е подобар?

Разлики во желудникот и желудникот во ракавите

Операција за слабеење, баријатриска хирургија, е одржлива опција. Слабеењето може да го подобри вашето здравје и квалитет на живот, истовремено помагајќи да се чувствувате посигурни во погледот. Иако постои загриженост дека тежината може да се врати по операцијата, статистичките податоци покажуваат дека поголемиот дел од пациентите со баријатриска хирургија постигнуваат долгорочно слабеење. Гастректомија со ленти и ракави се два од најпопуларните баријатриски хируршки третмани (исто така познати како операции на гастрични ракави).

Не сте сами ако имате проблем да ја откриете разлики помеѓу гастричен појас и гастричен ракав. Еве брз преглед на разликите помеѓу овие два начина на губење на тежината:

Гастрична бенд хирургија

Гастричен појас е мека силиконска јака што се носи околу горниот дел на стомакот. Бендот, за разлика од Ракав, не го намалува вашиот стомак; наместо тоа, го менува начинот на кој сигналите се доставуваат до вашиот мозок кога јадете. Нервните завршетоци се наредени во внатрешноста на нашите стомаци, кои откриваат кога и колку консумираме. Овие нервни завршетоци се обединуваат и создаваат два нерви познати како Вагусови нерви, кои ги пренесуваат овие информации на Хипоталамусот, кој е центар за контрола на апетитот во нашиот мозок. Гастричкиот бенд се чини дека ги менува овие сигнали, предизвикувајќи да се чувствуваме помалку гладни и задоволни со помалку оброци. Може да се направат прилагодувања за да се подеси ефектот.

Гастричната лента, сепак, нема да ве спречи да внесувате премногу калории затоа што вашиот стомак останува иста општа големина. Ова е особено точно ако калориите се меки или течни, бидејќи тие едноставно ќе течат низ лентата, без разлика колку е затегната таа. Лентата нема да работи правилно ако продолжите да јадете голем број течни калории бидејќи намалувањето на тежината се случува само кога се намалува внесот на калории. Ракавот, од друга страна, ќе ги ограничи сите видови калории до одреден степен, што ќе ја направи подобра опција ако имате потешкотии со намалувањето на безалкохолни пијалоци, сладолед, чоколадо или алкохол.

Бендот, за разлика од ракавот, не ја намалува вистинската големина на желудникот; наместо тоа, ги менува сигналите доставени до мозокот, предизвикувајќи да се чувствувате помалку гладни и заситени со помали оброци.

Кој е добар кандидат за гастричен појас?

Гастричната лента е едноставно гаџет кој ви помага побрзо да се чувствувате помалку гладни и позаситени. Сè уште зависи од вас да водите сметка за вашите количини, да се храните поздраво и да вежбате постојано. Потребна е работа и посветеност за да се промени нечиј животен стил. Бендот, според наше мислење, е најсоодветен за оние кои нормално можат брзо да изгубат тежина, но се борат да ја задржат, и кои генерално прават здрава храна, но се борат постојано да бидат гладни или им требаат големи оброци за да се чувствуваат задоволни.

Меките или течните калории не се ограничени од бендот. Тоа е само техника за намалување на гладот ​​и количината на цврсти оброци потребни за да се чувствувате сити.

Лентата е најбезбедна постапка за слабеење, и додека може да се отстрани, таа е дизајнирана да се носи подолго време.

Предности и недостатоци на гастричната лента над ракавот

Бендот има бројни придобивки во однос на ракавот: тој е побезбеден, може да се модифицира или дури и целосно да се испразни доколку е потребно, и може да се повлече. Фактот дека може да се соблече не го прави помалку траен од Ракавот. Намената е да се остави на место за подолг временски период.

Главните недостатоци на гастричниот појас вклучуваат потреба за чести прилагодувања (на секои 4-8 недели) за првата година или две (тогаш само еднаш годишно после тоа), како и мал ризик од долгорочни проблеми поврзани со уредот, како што се лизгање, ерозија или пристаниште / проблеми со цевки, кои можат да се појават кај 10% од пациентите.

За среќа, овие прашања се обично едноставни за решавање и тие значително се намалија во последниве години како резултат на напредувањето во дизајнирањето на бендот, хируршката процедура и последователната нега.

Иако проблеми поврзани со уредите со бендот може да се појават со текот на времето, тие се типични мали и станаа помалку распространети.

Разлики во желудникот и желудникот во ракавите
Разлики во желудникот и желудникот во ракавите

Операција на гастричен ракав

За разлика од гастричниот бенд, ракавот не е потребно вметнување на протетика во телото. Гастричниот ракав, од друга страна, е трајно отстранување на дел од органите на желудникот. Иако се отстранува околу 80% од желудникот, останатите 20% (колку големината на чашата) продолжуваат да работат како што треба: тој е само помал. Како резултат, се намалува и Грелин, хормонот за глад. Гастрична киселина и Пепсин сè уште се создаваат за да помогнат во варењето на храната, а внатрешниот фактор сè уште се произведува за да помогне во апсорпцијата на витамин Б12.

Ракавот само ја намалува големината на органот на желудникот. Не спречува апсорпција на хранливите материи.

Кој е добар кандидат за гастричен ракав?

Само оние кои можат да го контролираат внесувањето оброци или кои јадат само мека и течна храна можат да имаат корист од Ракав. Бендот е идеален за оние кои добиваат најголем дел од своите калории од цврста храна. Примарните недостатоци на Ракавот вклучуваат поголема шанса за значителни проблеми на близок рок (приближно 1: 100 наспроти 1: 500 за лентата), како што е истекување и веројатност стомакот да се протега со текот на времето, што доведува до тежина добивка, особено ако не се решат промените во животниот стил. Покрај тоа, металоиди, burp или рефлукс може да се појават кај мал процент од пациентите кои го следат ракавот, додека бендот обично ги олеснува овие проблеми.

Гастричниот ракав исто така може да го ограничи внесот на меки и течни калории, што го прави посоодветен за емоционални јадечи, особено кога се користи заедно со професионален третман од психолози и диететичари за решавање на основните проблеми.

Предности и недостатоци на гастричниот ракав над лентата

Гастричниот ракав има предност пред гастричниот појас со тоа што не треба да се прилагодува. Како резултат, посетите на клиниките по операцијата може да се намалат еднаш на три месеци отколку еднаш месечно. Друга предност на Ракавот е тоа што има помалку ограничувања во исхраната; повеќето јадења сè уште може да се консумираат, но во намалени количини. Иако бифтекот и белиот леб може да бидат тешки за оние со бенд, огромното мнозинство оброци може да се јаде пријатно ако сè се изџвака добро и внимателно.

Бидејќи ракавот ги ограничува меките и течните калории поефикасно од опсегот, тоа обично доведува до постојано намалување на вкупната потрошувачка на калории. Како резултат, просечното намалување на тежината по ракав е генерално нешто повеќе отколку по бендот.

Недостатоците на Ракавот вклучуваат поголем ризик од компликации, рефлукс и неизвесност на долготрајно истегнување, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.

За пациенти со долготраен проблем со телесната тежина, и гастричната лента и ракавот се значително поуспешни од диетите и тренинзите самостојно, без оглед на нивните варијации. Најзначајните критериуми се континуирано вклучување во мултидисциплинарно следење по операцијата и посветеност на промена на животниот стил.

Иако за ракавот е потребна помала пост-оперативна нега, постојаната медицинска, нутриционистичка и психолошка помош се уште се неопходни.

Просечен пациент губи нешто повеќе тежина по ракав отколку по бенд; но, високо определените пациенти можат да сторат исто толку добро со група.

Контактирајте не за да добиете бесплатна почетна консултација операција на гастричен ракав и бенд во Турција по најпристапни цени.