Гастричен ракав vs Разлики со гастричен балон, добрите и лошите страни

Содржина

Операции на гастричен ракав наспроти процедури на гастричен балон

Што е гастричен ракав?

Овие операции, кои често се претпочитаат во областа на баријатриската хирургија, вклучуваат намалување на стомакот на пациентот во форма на банана. На овој начин е насочено пациентот да ослабе. Овие третмани се неповратни, затоа треба да се донесе добра одлука и да се направи добро истражување. Од друга страна, тоа е многу корисен метод. Тоа му овозможува на пациентот лесно да изгуби тежина.

Што е гастричен балон?

Гастричен балон е метод на третман кој се користи за слабеење. Тоа е многу полесна процедура од гастричната цевка. Овие процедури, кои не бараат никакви засеци или конци, понекогаш може да се користи за слабеење за да се подготви за операција на гастректомија на ракавот, а понекогаш и за губење тежина самостојно. Тоа подразбира надувување на балонот сместен во желудникот со ендоскопска метода. Кога оваа операција е поддржана со диета и спорт, се губи повеќе килограми. Во просек, тоа е можно е да изгубите 25% од сегашната тежина.

Иако методот на гастричен балон стана многу популарен во последниве години, тој е дополнително развиен. Почнаа да се произведуваат паметни гастрични балони. На овој начин, пациентите можат уште полесно да го преземат овој процес, што е веќе прилично лесно. Паметните гастрични балони вклучуваат голтање и надувување на балонот со вода во лекарската клиника. Овој метод почна да се претпочита почесто од традиционалниот метод со балон. Можете да не контактирате за подетални информации за паметниот гастричен балон.

Дали гастричниот ракав е ризична процедура?

Гастричниот ракав содржи повеќе ризици од гастричниот балон. Иако се прави со лапароскопска метода, потребни се засеци и шевови. Ова создава ризик од инфекција. Иако третманот е успешен, може да почувствувате болка. По третманот треба повеќе да внимавате на исхраната и да добиете поддршка од диететичар. Како и со секоја операција, таа има ризици;

 • прекумерно крварење
 • инфекција
 • Несакани реакции на анестезија
 • крвни згрутчувања
 • Проблеми со белите дробови или дишењето
 • Истекување од исечениот раб на желудникот
 • гастроинтестинална опструкција
 • хернија
 • гастроезофагеален рефлукс
 • низок шеќер во крвта
 • недоволно хранење
 • Повраќање

Дали гастричниот балон е ризична процедура?

Аплицирањето со балон за желудник не е ризична процедура. Тоа е многу поедноставна процедура од Gastricseleeve. Сепак, нормално е да се доживее гадење веднаш по процедурата со гастричен балон, тоа ќе трае во просек 3 дена. Ако трае подолго, контактирајте го вашиот лекар. Освен тоа, многу ретки и опасни несакани ефекти се;

 • Гадење или повраќање што се јавува 1 недела или повеќе по операцијата
 • акутен панкреатит
 • чир
 • издувување на гастричниот балон

Кој може да добие гастричен ракав?

 • Гастричниот ракав е погоден за пациенти кои не можат да ослабат со адекватно вежбање и исхрана.
 • Пациентите со индекс на телесна маса од 40 и повеќе може лесно да добијат Гастричен ракав.
 • Пациентите мора да имаат најмалку 18 години.
 • Пациентите со индекс на телесна маса од 35, но кои имаат здравствени проблеми поради нивната прекумерна тежина, исто така може да добијат третман со гастричен ракав.

Кој може да добие гастричен балон?

 • Индексот на телесна маса на пациентите треба да биде помеѓу 30 и 40.
 • Пациентите мора да имаат најмалку 18 години.
 • Пациентите не треба да имаат претходна операција на желудникот или хранопроводникот.

Постапка за гастричен ракав во Турција

Операција на гастричен ракав во Турција се прави лапароскопски преку серија засеци од четвртина до половина инчи во стомакот, што го прави помалку инвазивна процедура од гастричниот бајпас. Гастричниот ракав е еднократна процедура која не може да се врати назад. Во процедурата со гастричен ракав, околу 75 до 80 проценти од желудникот се отстрануваат, а останатите делови од желудникот се зашиени заедно за да формираат ракав во облик на банана.

Бидејќи ракавот е само околу 10% од големината на оригиналниот стомак, може да складира само толку многу храна, а пациентите нема да можат да јадат колку што можеле пред третманот. Помалиот стомак подразбира помалку складирање храна, но тоа не е единствената причина за успехот на процедурата, делот од желудникот кој генерира грелин (хормон кој го зголемува гладот ​​и поттикнува складирање на маснотии) се елиминира за време на операцијата на желудникот. Нема да сакате да консумирате толку многу храна ако имате помалку од овој хормон во крвотокот, а вашето тело ќе задржува помалку масти.

Добивање гастричен ракав во странство во безбедност

По операција на гастричен ракав

По гастректомија на ракавот, животот на пациентот целосно ќе се промени. Сето ова мора да се земе предвид. Поради оваа причина, сè треба да се разгледа и да се донесе добра одлука пред да се одлучи за операција. Гастричниот ракав бара промени во исхраната во текот на животот.


Потребна е диета полна со зеленчук, овошје и храна базирана на влакна во животот на пациентот. Алкохол или храна со јаглени хидрати не треба да се консумира. По операцијата, пациентот треба да прави вежби кога ќе закрепне. За сето ова, ќе треба психолог и диететичар. Бидејќи тоа е радикална одлука, на пациентот може да му биде тешко да остане во чекор со сето ова. Во овој процес, тие очекуваат да добијат поддршка од нивните семејства и пријатели.

Колку тежина е можно да се изгуби со гастричен ракав?

Пациентите кои имаат соодветна исхрана и исхрана по гастректомија на ракав губат 25-35% од нивната телесна тежина во рок од неколку месеци по првата операција. Ако продолжите со диета и вежбање во иднина, ќе изгубите 50-70% од тежината.

Процедура со гастричен балон во Турција

Гастрични балони, исто така познати како интрагастрични или стомачни балони, честопати се гледаат како компромис помеѓу медицината и хирургијата. Капсулата е составена од желатин од свиња или капсула базирана на зеленчук. Балонот е конструиран од пластика и е нешто поголем од обична таблета со витамини кога е преклопен во внатрешноста на капсулата. За да ги внесете капсулите во стомакот, едноставно проголтајте ги.

Балонот ќе се наполни и надуе со комбинација на гас на азот хексафлуорид, откако ќе стигне до вашиот стомак, користејќи флексибилна цевка поврзана со систем за инфлација. Балонот ќе се надува до капацитет од 250 кубика, скоро ист како и ситниот портокал. Флексибилната цевка ќе се отстрани и внимателно ќе се извади од устата откако балонот е надуен. Балонот ќе заобиколи стомакот бидејќи лебди.

По операција на гастричен балон

Гастричниот балон е валиден метод на третман за 6 или 12 месечни процеси. Процесот е прилично едноставен. Не бара радикална одлука. Меѓутоа, ако пациентот е решен да ослабне, треба да се храни здраво и да спортува во периодот на гастричен балон. Фактот дека ова не е одговорност до крајот на неговиот живот, ги прави Гастричниот ракав и Балонот две различни карактеристики.

Колку тежина е можно да се изгуби со гастричен балон?

Ако добиете диететичарска поддршка по гастричниот балон, можно е прилично добро да изгубите тежина. Иако ова е резултат кој варира од личност до личност, можно е да изгубите 25% од вашата телесна тежина само благодарение на гастричниот балон. По гастричниот балон, доколку пациентот продолжи со диета и спорт, ќе продолжи да слабее.

Дали има некаква разлика во резултатот помеѓу гастричниот ракав и гастричниот балон?

Од друга страна, Гастричниот ракав е радикална и трајна одлука, додека Гастричниот балон е привремен третман кој лесно може да се отстрани. Додека гастричниот балон се нанесува за стомакот на пациентот да се чувствува полн, Гастричниот ракав гарантира дека пациентот е заситен со помалку порции.

Резултати од гастричен ракав

Пациенти кои имаат операција на гастричен ракав во просек губат од 60 до 70 проценти од нивната дополнителна тежина. Приближно 12 до 24 месеци по операцијата, ова ниво на губење на тежината е генерално постигнато.

За време на првите две недели, повеќето пациенти губат приближно килограм дневно, а губењето на килограмите продолжува и после тоа. Многу поединци забележуваат пресврт или значително подобрување на болестите поврзани со дебелината како резултат на значителното количество на вишок килограми отстранети.

Резултати од гастричен балон

Во текот на првите шест месеци, пациенти со балони со губење на тежината обично губат од 10% до 15% од целата нивна телесна тежина. Пациентите кои добиле советување во однесувањето, покрај операцијата, исфрлиле околу 29% од нивната дополнителна тежина, според едно истражување. Болестите поврзани со дебелината се подобруваат исто така, но не толку како кај операциите на гастричен ракав, бидејќи намалувањето на телесната тежина не е секогаш толку значајно. Бидејќи балонот е отстранет по шест месеци, долгорочните резултати на постапката се во голема мера зависни од модификациите на животниот стил.

Добрите и лошите страни на операцијата на гастричен ракав

Добрите страни на гастричниот ракав 

 • Можете да потрошите до 65% од вашата дополнителна телесна тежина користејќи го овој метод.
 • Бидејќи се работи за третман во еден чекор, опасноста од проблеми е намалена.
 • Кога се споредува со бајпас на желудник, времето на опоравување е пократко.
 • Има помалку проблеми со апсорпција на минерали и витамини.
 • Дампинг синдромот е ретка појава.

Конс на гастричен ракав

 • Кога се споредува со бајпас на желудник, има помалку намалување на телесната тежина.
 • Слабеењето е потешко.
 • Тоа е неповратно.
 • Има потенцијал да произведе киселински рефлукс.

Добрите и лошите страни на операцијата за гастричен бајпас

Позитивни страни на гастричниот бајпас

 • Може да се изгуби до 80% од вишокот на телесна тежина.
 • Заобиколувајќи го тенкото црево, се апсорбираат помалку калории.
 • Вие губите тежина побрзо отколку ако сте направиле операција на гастричен ракав.
 • Можно е да се врати ситуацијата, колку и да е тешка.

Конс на гастричен бајпас

 • Бидејќи тоа е постапка во два чекора, има поголеми шанси за проблеми.
 • Времето на опоравување е подолго отколку што е со операција на гастричен ракав.
 • Цревниот бајпас предизвикува исхрана и малапсорпција на витамин, што може да доведе до недостаток.
 • Дампинг синдромот станува сè позастапен.
Гастричен ракав vs Разлики со гастричен балон, добрите и лошите страни

Кои ризици се вклучени во гастричен ракав наспроти хирургија на гастричен бајпас?

Операција на гастричен ракав во Турција има минимален ризик од компликации, но како и со секоја операција, се јавуваат проблеми, при што мнозинството се случува во рок од 30 дена по постапката. Пациентите може да доживеат алергиска реакција на анестетик, како и крварење или истекување на гастроинтестиналниот тракт како резултат на главната линија. Постои ризик од интраабдоминална хеморагија, згрутчување на крвта, инфекција и металоиди. Неисхранетоста е исто така можност, бидејќи ќе јадете помалку калории и може да имате недостаток на витамин Б-12, фолати, цинк и витамин Д ако не ги земате вистинските додатоци.

Гастричен третман со балон за слабеење во Турција има мал ризик од проблеми, а повеќето од нив се јавуваат ако балонот се чува во вашиот стомак повеќе од шест месеци. Бидејќи вашето тело се прилагодува на присуството на балонот, може да се појават компликации како гадење, повраќање, дијареја и непријатност во стомакот, а балонот може да се сруши, но ова е невообичаено.

Кое е најдобро за вас?

Неколку фактори влијаат на видот на баријатриската хирургија што е најдобро за вас (гастричен ракав наспроти гастричен балон), Вклучувајќи:

 • Вашиот индекс на телесна маса
 • Вашата медицинска позадина
 • Сите медицински проблеми што може да ги имате
 • Вашите очекувања

Разговарајте за овие прашања со вашиот лекар за да видите ако баријатриската хирургија е соодветна за вас. Вие и вашиот лекар можете да утврдите дали една форма на операција е најдобра за вас. Контактирајте не за да ги добиете сите инклузивни операции за слабеење во Турција по најпристапни цени и да добиете информации за процедурите.