Која е стапката на преживување од рак на белите дробови? Третман на рак на белите дробови во Турција

Содржина

Што е рак на белите дробови?

Ракот на белите дробови се јавува кога клетките во белите дробови растат побрзо и непропорционално од нормалното. Овие клетки формираат маса со размножување во регионот каде што се наоѓаат. Оваа маса со текот на времето се шири на околните ткива или органи и почнува да ги оштетува органите на кои се шири. Ракот на белите дробови е еден од најчестите видови на рак кој може да резултира со смрт.

Симптоми на рак на белите дробови

Раните симптоми може да вклучуваат:

 • постојана или влошена кашлица
 • плукање флегма или крв
 • болка во градите која се влошува кога дишете длабоко, се смеете или кашлате
 • засипнатост
 • отежнато дишење
 • грип
 • слабост и замор
 • губење на апетит и губење на тежината

Во исто време, туморите лоцирани во горниот дел на белите дробови можат да влијаат на нервите на лицето. Ова, пак, може да предизвика овенати очни капаци, мала зеница или недостаток на пот на едната страна од лицето.
Туморите можат да извршат притисок врз голем сад кој носи крв помеѓу главата, рацете и срцето. Ова може да предизвика отекување на лицето, вратот, горниот дел од градите и рацете.

Видови и фази на рак на белите дробови

Постојат главно два вида на терористички вируси. Тие се поделени на ситноклеточни и немалклеточни. Најчестиот тип е неситноклеточен карцином на белите дробови.
Лекарот ќе направи некои тестови за да знае подобро за ракот.
Ова исто така ќе помогне да се одреди планот за лекување. Иако дијагнозата и симптомите на двата вида се главно исти, постојат разлики во нивната фаза.

Мала ќелија: Овој вид расте и се шири побрзо. Кога се дијагностицира, често се шири на многу ткива и органи

Не-мала ќелија: .Овој тип не е агресивен и може да не се шири брзо. Пациентот можеби нема да има потреба од итен третман.

Фазите на неситноклеточниот карцином на белите дробови се како што следува:

 • Фаза 1: Не се проширил надвор од белите дробови. Се наоѓа само во белите дробови.
 • Фаза 2: Клетките на ракот се наоѓаат во белите дробови и блиските лимфни јазли.
 • Фаза 3: Ракот се наоѓа во белите дробови и лимфните јазли во средината на градниот кош.
 • Фаза 3А: Ракот се наоѓа во лимфните јазли и на страната на градниот кош каде што ракот почнува да расте.
 • Фаза 3Б: Ракот се проширил на лимфните јазли на спротивната страна на градниот кош или на лимфните јазли над клучната коска.
 • Фаза 4: Ракот се проширил на двата бели дробови, областа околу белите дробови или други органи во телото.

Фазите на ситноклеточниот рак на белите дробови се како што следува:

 • Рана фаза: Состојба во која ракот е ограничен на градната празнина и се наоѓа во едното белодробно крило и во соседните лимфни јазли.
 • Доцна фаза: туморот се проширил на другите органи во телото и на другите два бели дробови.

Тестови за дијагностицирање на рак на белите дробови

Тестови за сликање: Рендгенската слика на вашите бели дробови може да открие абнормална маса или јазол. Или вашиот лекар може да нареди КТ скен за да открие мали лезии во вашите бели дробови кои не можат да се откријат на рендген.
Цитологија на спутум: Ако кашлате спутум. Ова може да се тестира. Така, може да се разбере дали има лезија во вашите бели дробови.
Биопсија: Може да се земе примерок од абнормалната клетка. Ова ви овозможува да дознаете повеќе за клетката.

Бронхоскопија: Абнормалните области на вашите бели дробови може да се испитаат со влегување во белите дробови преку грлото со помош на осветлена цевка. Може да се направи биопсија.

Стапка на преживување од рак на белите дробови

 • Стапка на петгодишно преживување за рак на белите дробови (18.6%)
 • Кога се дијагностицираат во фазите 1 и 2, случаите имаат 56% шанса за преживување.
 • Доколку се дијагностицира доцна, Ракот може да се проширил на многу ткива и органи. Поради оваа причина, повеќе од половина од пациентите умираат во рок од една година по дијагнозата.

Третман на рак на белите дробови

Третманот за рак на белите дробови вклучува разлики за двата типа на рак. Третманот на неситноклеточните канцерогени клетки варира од личност до личност.

рак на бели дробови

Најчести преферирани методи на лекување

Хемотерапија: Системски третман дизајниран да ги пронајде и уништи клетките на ракот во телото. Сепак, има и лоша страна, како што е оштетувањето на здравите клетки.


Радиотерапија: Тоа е третманот што му се дава на пациентот со давање висока доза на зрачење. Клетките на ракот се делат и се размножуваат многу побрзо од нормалните клетки. Радиотерапијата е поефикасна врз клетките на ракот отколку нормалните клетки. Тие не предизвикуваат голема штета на здравите клетки.


Хирургија: Постојат неколку видови на операција. Прочитајте за подетални информации.

Имунотерапија: Група лекови кои го стимулираат вашиот имунолошки систем да ги таргетира и убива клетките на ракот. Може да се користи самостојно или во комбинација со хемотерапија.


хемотерапијата

Хемотерапијата користи моќни лекови кои го убиваат ракот за лекување на ракот. Постојат неколку начини на кои хемотерапијата може да се користи за лекување на рак на белите дробови. На пр.

Операцијата може да се користи за да се зголемат шансите за успех.
Се користи за спречување на регенерација на канцерогените клетки по операцијата.
Се користи за ублажување на симптомите и забавување на ширењето на ракот кога не е можен лек.

Во комбинација со радиотерапија.
Третманите со хемотерапија обично се администрираат на пациентот во циклуси. Еден циклус бара пациентот да прима хемотерапија неколку дена. Потоа вклучува пауза од неколку недели за да функционира терапијата и вашето тело да се опорави од ефектите од третманот.

Колку сесии на кепотерапија ќе ви требаат зависи од видот и степенот на ракот на белите дробови.
Повеќето луѓе добиваат 4 до 6 циклуси на третман за 3 до 6 месеци.
Како резултат на овие сесии, можете да разговарате со вашиот лекар и да разберете дали ракот е излечен или не.
Ако не се излечи, вашиот лекар може да размисли за различна хемотерапија или алтернативна хемотерапија за одржување за да го држи ракот под контрола.

Несакани ефекти

 • губење на косата
 • изгори
 • чувство на болест
 • Да се ​​биде болен
 • чир на устата
 • Овие несакани ефекти исчезнуваат со текот на времето по завршувањето на третманот. Или може да земате други лекови за да се чувствувате подобро за време на хемотерапијата.
 • Во исто време, имунитетот на вашето тело ќе биде намален додека примате хемотерапија. Тоа значи дека ќе бидете поподложни на болести и инфекции. Кога имате проблеми како што се зголемена телесна температура или ненадејна слабост, треба да се јавите кај вашиот лекар.

Радиотерапија

Радиотерапија
Радиотерапијата користи импулси на зрачење за да ги уништи клетките на ракот. Се користи од повеќе причини;

Во случаи кога пациентот не е доволно здрав за операција, може да се користи курс на радикална радиотерапија за лекување на неситноклеточен карцином на белите дробови.
Палијативна радиотерапија: може да се користи за контрола и забавување на симптомите како што се болка и кашлање крв кај пациент кој е во последната фаза на рак.

Третманот со радиотерапија може да се планира на неколку различни начини.

Традиционална радикална радиотерапија: 20 до 32 третмански сесии.
Радикална радиотерапија обично се дава 5 дена во неделата, со паузи за време на викендите. Секоја радиотерапија трае 10 до 15 минути.
(ГРАФИКОН): Алтернативен начин за спроведување на радикална радиотерапија. Се дава 3 пати на ден 12 последователни дена.

Стереотактичка радиотерапија: Секоја измината сесија вклучува зголемување на дадената доза. Така, третманот завршува за пократко време. Во стереотактичката радиотерапија, обично има 3 до 10 сесии за третман.

Палијативна радиотерапија обично се состои од 1 до 5 сесии.

Несакани ефекти

 • болка во градите
 • замор
 • упорна кашлица која може да произведе крвав спутум
 • тешкотии при голтање
 • црвенило и болка што личи на изгореници од сонце
 • губење на косата
рак на бели дробови

имунотерапија

Тоа е медикаментозен третман кој може да се примени во некои точки од телото преку пластична цевка. Потребни се околу 30 до 60 минути време за еден. Дозата може да се зема на секои 2-4 недели.


Несакани ефекти

 • чувство на замор
 • чувство на слабост
 • да биде болен
 • дијареа
 • губење на апетит
 • болка во зглобовите или мускулите
 • отежнато дишење

Видови хирургија за рак на белите дробови

 • Ресекција на клин: Клинената ресекција е хируршка процедура за отстранување на канцерогена маса во белите дробови со триаголен дел од ткиво. Може да се користи за отстранување на канцерогена маса или друг вид ткиво што содржи мала количина на нормално ткиво околу туморот. Тоа е прилично лесен процес. Не им штети на соседните органи.
 • Сегментална ресекција: Оваа операција вклучува отстранување на дел од областа каде што се наоѓа туморот. Кај ракот на белите дробови, неговата употреба вклучува отстранување на лобус на белите дробови.
 • Лобектомија: Оваа операција се користи во клетките на ракот кои се развиваат во лобусот. Во човечкото тело има 3 во десниот и 2 во левото белодробно крило. Вкупно има 5 лобуси. Оваа операција вклучува отстранување на лобусот што развива тумор. Така, пациентот може да го продолжи својот живот со преостанатите здрави лобуси.
 • Пневмонектомија: Оваа операција вклучува отстранување на клетките на ракот во десната или белите дробови, канцерогените бели дробови на страната каде што се прошириле. Така, пациентот може да живее со едно здраво белодробно крило.

Како се изведува операцијата за рак на белите дробови?

Операцијата започнува со заспивање на пациентот. Лекарот прави простор за операцијата со правење засек во градниот кош или на страната на пациентот. Се чисти цел црн дроб или лобуси. Лекарот исто така ги чисти блиските лимфни јазли во случај да мисли дека можеби се прошириле. Така, пациентот се ослободува од повеќето или сите канцерогени клетки. Постапката се завршува со затворање на пациентот.

По операцијата за рак на бубрегот

Можете да се вратите дома 5 до 10 дена по операцијата. Сепак, може да бидат потребни неколку недели за целосно закрепнување. По операцијата, треба да започнете да се движите што е можно поскоро. Дури и ако треба да останете во кревет, треба да правите редовни движења на нозете за да ја помогнете циркулацијата на крвта и да спречите формирање на згрутчување на крвта. Кога ќе се вратите дома, ќе треба да вежбате за да ја подобрите вашата сила и кондиција. Пешачењето и пливањето се најдобрите вежби по лекувањето на ракот на белите дробови.

Компликации

Како и во секоја операција, постојат одредени ризици од компликации при операцијата на рак на белите дробови; Воспаление или инфекција на белите дробови, прекумерно крварење, згрутчување на крвта што може да се движи од ногата до белите дробови.

Дали има ризици за хируршки третман на рак на белите дробови?

Операцијата обично се изведува на страната на пациентот со засек на кожата од околу 15-20 см. Во областа каде што се врши операцијата има витални органи како што се срцето, белите дробови и големите крвни садови. Поради оваа причина, може да се каже дека се работи за високоризична хируршка интервенција.Според научните студии, ризикот од отстранување на дел од белите дробови е околу 2% – 3%.

Сепак, не треба да се заборави дека хемотерапијата која се применува на пациенти кои не биле оперирани е подеднакво ризична како и операцијата. Пациентот треба да биде следен на одделението за интензивна нега најмалку еден ден, во зависност од неговата постоперативна состојба. Се додека пациентот нема никакви компликации, доволно е да остане во болница една недела.

Најдобра земја за третман на рак на белите дробови

Ракот на белите дробови е болест со многу висок ризик од смрт. Во исто време, тоа е многу тешко да се лекува. Поради оваа причина, пациентот треба да избере добра земја и болница. Најважен фактор на овие избори ќе биде здравствениот систем на државата. Во земја со добар здравствен систем се користи напредна технологија во областа на здравството, со што се обезбедуваат успешни третмани.

Сепак, не е доволно само да се има добар здравствен систем. Треба да се земе предвид дека на пациентот ќе му треба долг период на лекување. Поради оваа причина, треба да се избере рентабилна земја која ќе ги задоволи основните потреби како што е сместувањето.

Немате многу опции во земјата за да добиете и успешен и квалитетен третман. Можете да добиете квалитетни третмани во многу земји. Сепак, цената ќе биде доста висока. Во исто време, можете да најдете земја каде што можете да најдете сместување многу евтино. Ова е исто така многу лесно. Сепак, не се знае дали ќе добиете успешен третман. Поради оваа причина, треба да се донесат добри одлуки за овие третмани, кои се многу важни.

Земјата во која можете да ги купите и двете во исто време е Турција!

Успешни болници во лекувањето на ракот на белите дробови во Турција

Постојат многу причини зошто болниците во Турција се успешни.

 • Технолошки уреди
 • Персонализиран план за третман
 • Успешни и искусни хирурзи
 • Нема време на мирување
 • Хигиенски операциони сали во Турција

Технолошки уреди

Турција обезбедува подобри третмани со уреди со најнова технологија во своите болници. Болниците имаат уреди кои се способни подобро да ја дијагностицираат болеста на пациентот. Така, со повеќе информации за типот на рак на пациентот, може да се следи попрецизен метод на лекување.

Персонализиран план за третман

Лесно е да се открие каков третман може најдобро да го добие пациентот со употребените уреди. Во исто време, на пациентот му се подготвува најсоодветен план за лекување. Најсоодветниот третман се планира за пациентот, земајќи ја предвид медицинската историја, фазата на рак и другите откриени нарушувања.

Успешни и искусни хирурзи

Лекарите секоја година лекуваат илјадници пациенти со рак. Тоа е често претпочитана локација за третмани за рак. Поради оваа причина, лекарите имаат искуство во комуникација и лекување на странски пациенти. Ова е важен фактор за третман на пациентот. Да се ​​биде во можност да се комуницира со лекар е важно за секој третман.

Нема време на мирување

Успехот на турскиот здравствен систем, исто така, го олеснува пристапот до лекарите специјалисти. Ова му овозможува на пациентот да добие третман без време на чекање. И покрај плаќањето илјадници евра во многу земји, пациентот, кој мораше да чека поради пациентите во водство, може да се лекува во Турција без период на чекање.

Хигиенски операциони сали во Турција

Имунолошкиот систем на пациентите со рак е многу низок поради болеста со која се борат или третманите што ги добиваат. Тоа значи дека операционата сала во која ќе се оперираат пациентите мора да биде многу стерилна. Во Турција постои систем кој го чисти воздухот наречен Хепафилтер во операционите сали и систем за филтрирање кој обезбедува стерилизација. Благодарение на овој систем, операционите сали секогаш се чуваат стерилни. Поради оваа причина, веројатноста инфекцијата да се пренесе на пациентот од медицинската сестра и лекарот е многу мала.

Што треба да направам за да добијам третман за рак на белите дробови во Турција?

Да се ​​лекува во Турција, прво мора да изберете клиника. Изборот на клиниката е многу важен во овие третмани. Поради оваа причина, треба да се избере добра клиника. Можете да контактирате со нас за да добиете сигурни третмани во најдобрите клиники во Турција. За време на вашиот третман, можете да ги задоволите вашите потреби како што се сместување и превоз по единствена цена. Можете да достигнете Curebooking и за успешни и достапни третмани.

Зошто Curebooking?


**Гаранција за најдобра цена. Ние секогаш гарантираме дека ќе ви ја дадеме најдобрата цена.
**Никогаш нема да наидете на скриени плаќања. (Никогаш скриена цена)
**Бесплатен трансфер (аеродром – хотел – аеродром)
**Цените на нашите пакети вклучувајќи сместување.